Chlorowanie wody – czy to konieczność?

analogicus / Pixabay

Woda w naszych kranach nie zawsze nadaje się do picia. Co prawda obecnie standardy robią się coraz wyższe i w kolejnych miastach można śmiało pić wodę z kranu, ale nadal nie jest to standardem. Jeśli u nas tak nie jest, będziemy musieli przeprowadzić uzdatnianie wody pitnej. Najprostszą metodą będzie jej chlorowanie. Niestety później często okazuje się, że mimo tego, że nie ma już w niej bakterii, pozostaje nieprzyjemny smak chloru. Co możemy zrobić, żeby się go pozbyć?

Węgiel aktywny – naturalny filtr do wody

Po tym jak przeprowadzimy uzdatnianie wody pitnej za pomocą chlorowania, będziemy musieli przefiltrować ją węglem aktywnym. Dzięki temu będziemy mogli pozbyć się chloru z wody, a ona sama zacznie smakować znacznie lepiej. Pozwoli to też na pozbycie się nieciekawego koloru, który może być spowodowany obecnością różnych substancji w wodzie (w tym samego chloru). Jak przefiltrować wodę za pomocą węgla aktywnego? Najłatwiej będzie kupić specjalny dzbanek z filtrami i przez niego przelewać całą wodę, której używamy do picia, czy gotowania. To najprostszy i jednocześnie najtańszy sposób.

 

Możesz również polubić…